top of page

Det är dags igen - skovård!


Hösten är officiellt här. Strumporna måste åter igen dras på fussingarna. Sommarsandlarerna flyttar in i skåpet och ersätts av boots, stövletter och skodon med rejäla botten. MEN innan höst skorna tas i användning ska de såklart putsas och vårdas en smula. Skovård!


Jag har sedan flera år tillbaka varit väldigt mån om att ta hand om mina fötter och gå med vettiga skor, av den enkla anledning att jag fick sendrag under fotsulan och insåg att tunna botten och dålig kvalitet inte är bra varken för mina fötter eller för miljön med tanke på hålbarhet och livslängd. Därför satsar jag på skor i äkta läder som andas, åldras vackert och formar sig efter foten. Speciellt vad gäller höst- och vinterskor då fötterna är instängda i ett halvår.


Läder är ett levande material som behöver fett för att inte torka. Tar man hand om det på rätt sätt kan skorna leva många många många år, vilket inte är fallet med skor i syntetläder/fuskläder. Våra saltade vägar och blöta klimat sliter något grymt på våra skor och egentligen borde vi putsa dem och fetta även en gång mitt i vintern men får du det gjort på hösten kommer du redan långt!


De vanligaste lädertyperna:

  • Nappa = Vanligt läder där yttre sidan av skinnet (narvisidan) används utåt. Slitstarkt. Aningen glansig.

  • Nubuck = samma som nappa, det vill säga att narvsidan bärs utåt, men ytan har slipats en aning för att ge en mattare effekt.

  • Mocka = Insidan/köttsidan av skinnet används utåt och slipas vilket ger en sammetsliknande yta.


  • PU-läder = Polyuretanläder, fuskläder. Är framställt på konstgjord väg och är ofta lättare att rengöra men saknar  de goda egenskaperna som äkta läder har.

  • Syntetläder/konstläder =  Inte äkta läder utan ofta någon form av plast framställt på konstgjord väg med målet att efterlikna äkta läder.


De lädertyper som inte är äkta lönar sig inte att behandla med fett, eftersom de inte suger åt sig fettet så dom äkta läder gör. Däremot kan impregneringsspray skydda mot fukt även på syntetläder.




Stegen är enkla: Tvätta. Torka. Fetta. Torka. Polera med putsduk och gärna skoborste. Spraya med Wet-block. Klart! Tvättandet är tråkigt men viktigt så att man inte fettar in fula fläckar. Jag brukar tvätta med endast varmt vatten och lite Fairy-skum vid behov. Fairy (diskmedel) är lösningen på det mesta upplever jag, men det finns även så kallade schampon för skor. Ibland räcker det med att putsa av skon med en skoborste.


När man sedan smetar på skofett ska man även komma ihåg alla skarvar samt klacken som ofta är gjorda av läder även den! Och skulle den vara gjord i plast eller gummi så spelar det ingen roll. Överflödigt fett avlägsnas i samband med polerandet. Detta gör jag själv med små bomullstrasor, klippta av helt vanligt bomullstyg (yess en kasserad kragskjorta funkar bra) efter att fettet fått dra in ca 15 minuter. Att riktigt gnida in det sista fettet och avlägsna rester.


Ett steg som jag själv brukar slarva med och ska bli bättre på är att polera skon med skoborste innan wet-blocker (impregnering) sprayas på. Värmen som uppstår av friktionen mellan borste och sko gör så att krämen går in i lädret, samtidigt som en ny, glansig läderyta jobbas fram. Som sista steg brukar jag byta innersulor (ej varje år dock) så att skon känns fräsch även innanför. I vinterkängorna använder jag dessutom en vadderad sula som ytterligare hjälper till att isolera och hålla fötterna varma.




INKÖPSLISTAN (olika lädertyper kräver olika krämer)

  1. Transparent skofett - för bruna/färgade skor i olika nyanser. Bidrar med fett och glans men ingen färg.

  2. Svart skofett - för svarta skor. Bidrar med både fett, färg och glans.

  3. Skofett anpassat för matta läderytor (nubuck, mocka), tranpsarent som passar alla skor (finns även för svarta skor)

  4. Skorborste - jobba in fettet i lädret

  5. Wet-blocker (impregneringsspray) för att skydda lädret mot vatten.

  6. Löstagbara innersulor som kan bytas ut och håller insidan på skon fräsch.


  7. Bonus: Quick shine svamp för att snabbt fräscha upp ett par läderskor som redan har vårdats.

+ Några bitar bomullstyg att polera med och torka bort överflödigt fett.



Visst, det svider en smula att köpa alla krämer och sulor och dittan och dattan, men när du väl har dem räcker de i många år och skorna håller sig även fräscha och snygga ohyggligt mycket längre.  Ekonomiskt i längden.


En sak vi ofta glömmer är att även våra läderbälten och läderväskor borde få sig en omgång med fettet ibland. Kom bara ihåg att låta torka ordentligt så slipper du fett på kläderna


Och känns det övermäktigt att vårda alla skor på en gång – gör att par om dagen!

Kommentare


bottom of page