top of page

Tvätta tvättmaskinen

Man skulle ju tro att tvättmaskinen är ett av husets renaste ställen. inte sant. Vår rena tvätt har ibland mystiska mörka fläckar då den tas ut maskinen och då vet jag - dags att tvätta tvättmaskien.Alla maskiner är olika och rengöringsproceduren kan därför variera. Vi har en frontmatad maskin och det mest av smutsen i maskinen sitter i gummikanten runt luckan. En hel del smuts lägger sig även som ett lager utanpå själva glaset på luckans insida, vilket kan upplevas lite mystiskt med tanke på att luckan konstant sköljs med vatten. Jag har offrat en diskborste för att rengöra själva gummikanten (in under kanten vill vi) och på luckan gnider jag med våtservetter. Funkar utmärkt. Tallsåpa är det medel jag främst använder till detta då det är naturvänligt och inte starkt - det spelar ingen roll om det råkar bli lite medel kvar i maskinen.Efter skurandet öser jag på med lite maskinrengöringsmedel, eller hemmakuren av ättika som även fungerar utmärkt och som jag själv föredrar (läs mer om ättika här!), in i maskinen och runt kanter. Dock är det skurandet som gör susen, så skippa inte det skedet! Medlet jag använda denna gång var starkt så rekommenderar handskar för den med känslig hud. Halva flaskan töms i facket ämnat för medel enligt instruktionerna och sedan gäller det att köra tom maskin i 95 grader för att tvätta bort all lös smuts (alternativ: lägg medel eller ättika i en handduk som får åka med i maskinen). Överlag väldigt bra att tvätta varmt ibland, exempelvis lakan, för att ta död på alla bakterier. Det är ofta bakterierna som frodas i maskinens trumma som börjar lukta unket, vilket kan fastna även i kläderna. Dem vill vi döda och skölja bort!


Sedan kan man avsluta smuts-kalaset med att öppna den lilla luckan vid golvet och gräva ut ansamlat smuts där också och voila - maskinen är nu som ny.


Vår maskin städar jag 2-3 gånger om året. Ändå förvånar det mig varje gång hur smutsig den är. Vågar du titta in i den egen?

Comentarios


bottom of page